825-330-2016-09-05 07_13_21-Today

TIP#600: Jak do Feedly dostat OPML (XML) soubor. A jak ho dostat ven z Feedly. A co je to OPML?

V K čemu vám může být RSS a Feedly aneb jak mít stále co číst je nejenom řeč o RSS čtečkách a možnostech, které nabízejí v sledování řady zdrojů informací na jednom místě, ale na konci je také odkaz na DBD-feedly.opml, kompletní přehled všech zdrojů, které mám napojené do Feedly. A které velmi často čtu a velmi dobře mi slouží.

A protože není úplně jednoduché najít jak exportovat a importovat onen OPML soubor s přehledem všech RSS zdrojů, tak je čas to zachytit v tipu.

2016-09-05 07_11_26-Today.png

IMPORT – načtení vašich zdrojů

Přihlašte se do vašeho Feedly, jděte na feedly.com/i/contents/edit (což je Organize Sources v levém menu)  kde na konci stránky najdete link na Import OPML. To by vás mělo přivést na feedly.com/i/cortex. Tam vyberte soubor (co máte uložený na vašem disku) a klikněte na Import.

EXPORT – získání OPML se všemi zdroji

Přihlašte se do vašeho Feedly, jděte na feedly.com/i/contents/edit (což je Organize Sources v levém menu)  kde na konci stránky najdete link na Export OPML. To by vás mělo přivést na feedly.com/i/opml kde stačí kliknout na velké Download your feedly opml.

Co je to ten OPML soubor

OPML soubor je textový soubor v XML formě použitelné pro strojové (databázové) zpracování (ta zkratka znamená Outline Processor Markup Language). V tomto případě obsahující data o vašich RSS zdrojích – názvy, adresy a případně i další informace, včetně začlenění do skupin, pokud jste si něco takového ve Feedly udělali. Příklad OPML (všechny mé RSS zdroje) najdete v DBD-feedly-2016-09.opml.

Pokud o OPML chcete vědět více, tak  třeba viz dev.opml.org/ (trochu postarší, ale pořád užitečné), případně OPML ve Wiki.

TIP: V Jak řeším nové projekty, vlastní i pro klienty. Krok za krokem (4) Objevování a zpracovávání obsahu a témat je řeč právě o tom, jak RSS čtečka (Feedly coby backend a Newsify/gReader na mobilních zařízeních) hrají dost zásadní roli v nalézání užitečného obsahu.