825-350-2016-03-11 07_55_07-Privacy Settings and Tools

TIP#436: Kdo vidí na Facebooku moje komentáře?

V Průvodci soukromím na Facebooku už je toho hodně, ale tahle jedna maličkost tam řešená není. Pomůže vám to v pochopení, kdo si může číst to, co na Facebooku píšete coby komentáře, tedy nikoliv příspěvky na vlastním profilu (či vlastní Stránce), ale jako reakce na právě takovéto příspěvky.

Začneme od Stránek, protože tam je to velmi jednoduché. Příspěvky na Stránkách jsou vždy veřejné, takže i komentáře pod příspěvky jsou veřejné. Může je vidět tedy kdokoliv a vyhnout se tomu nelze, takhle to prostě má fungovat.

Ve Skupinách je to už maličko komplikovanější, ale i tam platí, že příspěvky jsou v rámci Skupiny dostupné buď veřejně (veřejná skupina) nebo jejím členům (u uzavřených skupin) a ten kdo má viditelné příspěvky může vidět všechny komentáře pod nimi. Zajímavost? Pokud někoho blokujete, nebo on blokuje vás, tak jeho komentáře uvidíte.

Složitější to je, pokud komentujete na profilu jiného člověka. Tam se to především řídí tím, jaké nastavení viditelnosti má u příspěvků, pokud je má veřejné, tak vaše komentáře budou také viditelné veřejné. Pokud píše příspěvky „pro přátele“ (a vy tedy jste mezi nimi), tak komentáře uvidí všichni jeho přátele (a stejně tak pokud nastavení viditelnosti příspěvku je jiné, třeba „přátelé přátel“).

Tady je ještě dobré vědět, že to že jste někde něco komentovali Facebook může vašim přátelům zobrazovat informace o tom, že jste něco někde okomentovali či na něco dali líbí (dnes už samozřejmě i další reakce). Co ještě zde platí je, že pokud někoho blokujete/někdo blokuje vás, tak v rámci profilů uživatelů jejich komentáře neuvidíte (a oni vaše také ne).

JEDNODUŠE: Pokud někdo vidí nějaký příspěvek, tak také vidí komentáře a reakce (Líbí, atd) na něm. Zabránit tomu nelze, s výjimkou toho, že danou osobu zablokujete (nebo ona blokuje vás), ale ani to není 100% řešení.

Co ještě je dobré vědět?

Pokud někoho označíte v příspěvku či fotografii, tak ho přidáváte k těm, kdo příspěvek vidí. Čímž ziská i přístup ke komentářům. Tady se může hodit Jak funguje označování na Facebooku? Kdo může označovat koho a co? a Jak znemožnit zneužívání označování (tagging) ve fotografiích na Facebooku

Pokud jste udělali nějaký komentář a nechcete aby byl vidět? Máte jedinou možnost, komentář smažte (to udělá symbolem tužky v pravém rohu komentáře). Pokud jste v komentáři udělali chybu, tak je dobré vědět, že komentář můžete opravit (symbol tužky umožňuje jak smazání, tak opravy).  Tady ale pamatujte, že Facebook ukáže komukoliv historii změn, takže nějaké ty obvyklé manipulace se takto dělat nedají.

Pokud smažete komentář, na který někdo reagoval, tak se na smazání sice přijít přímo nedá (Facebook nezobrazuje něco jako „tady byl komentář od X. Y.“), ale bude to viditelné z narušeného toku konverzace. Pokud tohle budete dělat někde kde o něco jde, tak je dost pravděpodobné, že si diskuzi stejně už někdo zálohoval (screenshot například).

2016-03-11 07_45_44-Start.png

Kdo může komentovat na příspěvcích na vašem profilu je nastavitelné i v případě, že máte veřejné příspěvky. V záložce Sledující/Followers najdete možnost nastavit „Kdo může komentovat vaše veřejné příspěvky?„. Nastavitelné na Kdokoliv, Přátelé přátel a Přátelé. Vliv na viditelnost komentářů to ale nemá, je-li váš příspěvek veřejný, komentáře pod ním vidí všichni lidé.

Veřejné příspěvky jsou viditelné i pro někoho kdo nemá účet na Facebooku, není na Facebooku přihlášen. Což znamená, že veřejné příspěvky a komentáře pod nimi jsou přístupné i vyhledávacím robotům a vůbec všemu dalšímu strojovému zpracování.

Pokud to netušíte, tak příspěvky indexuje Google, takhle se třeba dají najít skoro všechny mé příspěvky (přes „http://www.facebook.com/Daniel.Docekal/posts site:facebook.com„, tedy adresou používanou profilem a omezením hledání na facebook.com pomocí site: operátoru)