Co to znamená, když Windows 10 upozorňuje na aplikaci používající moji polohu?

Možná jste si toho všimli, v lište se objeví malé kolečko obklopené kruhem, po najetí kurzorem je tam něco jako „Your location is currently in use“ nebo „Your location has recently been accessed. Znamená to, že nějaká aplikace si vyžádala informace o tom, kde se nacházíte (geo-lokaci). Ať už určenou pomocí GPS (pokud jde o mobil či tablet) nebo jinými cestami.

Špatně (a typické) na tom je, že ono kolečko vám sice řekne, že se něco takového děje (dělo), ale nedozvíte se kdo něco takového dělá. Pokud vás tahle ikonka irituje, tak ji můžete z notifikační oblasti lišty vykázat pryč. Pokud nechcete, aby aplikace používaly informace o vaší poloze, tak je možné to buď plně zakázat, nebo určit, které aplikace to dělat smí a které nikoliv.

Nastavení týkající se Polohy najdete v Nastavení (Win+I) -> Poloha. Tam v horní části můžete vypnout možnost zjišťovat polohu. Pokud vás matou dva ovládací prvky, tedy Změnit a Zapnuto, tak si z toho nic nedělejte,to je prostě Microsoft.

Změnit zakáže zjišťování polohy pro všechny uživatele (na zařízení jako takovém), Zapnuto pod tím jenom pro aktuálně přihlášeného uživatele. Můžete zde i vymazat historii polohy.

2016-03-11 09_53_26-Nastavení.png

A když odrolujete dolů, tak najdete kompletní přehled aplikací a u každé je možné zapnout či vypnout možnost zjišťování polohy. Ještě níže je Monitorování geografických zón, ale tam se objeví něco pouze pokud jste si něco takového v konkrétní aplikaci aktivujete.

2016-03-11 09_54_50-Nastavení.png

Pokud byste chtěli vědět proč se v liště objevila informace o použití polohy, tedy od které aplikace dorazil požadavek, tak to nejde. Jedině se podívat do přehledu aplikací co mají polohu povolenou a zkusit to odhadnout. Kazit vám to bude to, že některé služby (Finy My Device, W-Fi Sense například) budou používat zjištění polohy vždy a zakázat jim to nejde.