TIP#216: Mohu mít na Twitteru soukromý, uzavřený účet? Jak to funguje?

Twitter si nehraje na cílení a omezení viditelnost příspěvků jako Facebook (kde to je stejně k ničemu, protože cokoliv umístíte na Internet či Facebook, umisťujete do veřejného prostoru), ani na přátelské oboustranné vztahy. Je založený na sledování a v zásadě se očekává, že budete mít volně, veřejně, přístupný účet. Tedy to co budete psát, mohou vidět všichni. Včetně těch co nemají vůbec na Twitteru účet (další dost zásadní rozdíl proti Facebooku).

Jediná jiná možnost je, že budete mít na Twitteru uzamčený účet a vaše příspěvky nebudou veřejně viditelné. Pokud je někdo bude chtít vidět, tak se bude muset stát sledujícím (follower). Vy nové sledující budete schvalovat, tj. pokud někdo zažádá o to aby vás mohl sledovat, vy to můžete přijmout nebo odmítnout.

Nastavení mezi veřejným a soukromým účtem najdete v Nastavení -> Zabezpečení a soukromí. Musíte trochu odrolovat a najít Tweety a soukromí -> Chránit moje tweetyStejně nastavení je případně k nalezení i na iOSu či Androidu – v Nastavení si najděte konkrétní účet, kde to najdete (v iOSu jako Protect my tweets v Androidu jako Other -> Tweet privacy).

Mohu mít na Twitteru soukromý, uzavřený účet? Jak to funguje?

TIP: Nezapomeňte na zdejší Twitter for dummies, v zásadě je to velmi podrobný návod k Twitteru, který má tu výhodu, že stále roste a roste.

Soukromý (uzavřený) účet poznáte tak, že si nebudete moci zobrazit jeho obsah a navíc u učtu uvidíte zámeček. Čas od čase se přepnutí na soukromý účet používá v okamžiku, kdy se vám povede něco silně populárního (v negativním slova smyslu) nebo se stanete terčem zábavy nějakých těch trolů. Zamknutí účtu na určitou dobu může pomoci, až důvod zamknutí zmizí, tak můžete účet opět odemknout. Otravné lidi můžete také blokovat či tlumit (více o tom jak to dělat a jak to funguje viz Blokovat nebo tlumit na Twitteru? A jak zacházet s otravnými lidmi?)

Pokud jste dodatečně zamkli již dříve viditelný účet, tak pamatujte, všechny doposud vydané tweety mají velkou pravděpodobnost být už někde uložené (například Klaboseni.cz) nebo indexované (Google, Bing a další). Mohl je někdo sdílet, uložit, poslat někomu dalšímu.

TIP: Soukromý Twitter můžete samozřejmě používat tak, že si prostě vyberete mezi sledující jenom své přátele a známé a jenom oni tak uvidí vaše Tweety. Vy můžete sledovat kohokoliv a používat Twitter se vším všudy, ale to co budete psát bude dostupné jenom vámi vybraným lidem.

Pokud sledujete někoho kdo má soukromý účet, tak nemá smysl ho retweetovat (a pokud se dobře pamatuji, ani to nejde). Paradoxem je, že případné původní „Quote Retweet“, tedy citace tweetu, stále vidět bude, ale bude vidět jenom váš text, odkaz na tweet, ale nikoliv obsah původního tweetu. Což je správně, ale poněkud to nebude fungovat.

Pokud má někdo chráněný (soukromý) účet tak se to projevuje i na přímých zprávách (DM), abyste jim mohli poslat DM či odpovědět na DM, tak je musíte sledovat (což oni musí především schválit). Pár dalších drobnosti najdete v nápovědě v About public and protected Tweets

TIP: Ve Mohu mít na Instagramu soukromý účet? Co to všechno znamená? se dozvíte, jak totéž řeší Instagram.

Advertisements