TIP#203: Jak smazat Stránku na Google+? Jak přestat být správcem či převést vlastnictví? A nemyslete si, že to je něco jednoduchého

Pokud máte na Google+ vytvořené nějaké Stránky (případně jste správci stránek), tak se může stát, že chcete udělat úklid a zbytečné Stránky buď smazat, nebo z nich odejít, včetně případného předání vlastnictví a správcovství někomu jinému. Paradoxně to vůbec není triviální proces. Tuhle činnost totiž nenajdete na konkrétní Stránce, ale musíte se k ní dostat trochu oklikou.

Můžete začít tím, že si zobrazíte přehled vašich Stránek – třeba přes mybusiness.google.com. Můžete to případně najít My Business v „menu“ s aplikacemi od Google (musíte si ale rozbalit ty schované), nebo se tam dostanete přes ikonku vašeho účtu a  All Your Brand Accounts.  V Google My Business se ale ještě musíte přepnout na Brand Pages. V tam zobrazeném přehledu vašich Stránek si pak najdete konkrétní stránku a zobrazíte si ji (View Page). Případně můžete na Stránku přejít i přímo, pokud třeba máte uložený odkaz.

Důležité je, aby vpravo nahoře byl vidět profilový obrázek Stránky, nikoliv vašeho účtu na Google+.  Na ten pak kliknete a vyberete Manage Account.

2016-12-03 08_39_08-Testovací stránka - Google+.png

Smazání Stránky

Hned na další zobrazené stránce máte možnost stránku smazat, pokud jste vlastník, tak je zde Delete Account (Smazat Účet). A ano, pokud se divíte proč tomu říkají účet, tak je to proto, že nahoře máte uvedeno „Brand Account“. Tahle hloupá změna názvosloví je sice 100% matoucí, ale takový je už Google+.

2016-12-03 08_43_45-Start.png

Jak už to tak bývá, je to nevratný proces (mazat může pouze vlastník). Zmizí i ze Stránkou spojené informace, včetně AdWords Express inzerátů, lokálních záznamů.

2016-12-03 08_44_57-Start.png

Po kliknutí na Smazat Stránku po vás Google bude chtít znovu se přihlásit k účtu a zobrazí se vám varování, kde musíte poctivě zaklikat všechny zaklikávací políčka (bývají i tři, občas čtyři). Po zaškrtnutí všech a kliknutí na Smazat Účet (DELETE ACCOUNT) už není cesty zpět.

2016-12-03 08_45_34-Delete Account.png

Vlastník, správce, předání vlastnictví

Na stejném místě kde začíná mazání stránky je možné i řešit kdo je správce. Stačí použít modré MANAGE PERMISSIONS:

2016-12-03 08_49_42-Start.png

Můžete přidat další správce (Invite new users), což funguje tak, že jim e-mailem přijde pozvánka ke správcovství a oni ji musí potvrdit.

Můžete sám sebe zbavit správcovství. Stačí kliknout na křížek vedle vašeho jména, tedy pokud nejste vlastník.

2016-12-03 08_50_13-Start.pngZe správce můžete udělat vlastníka (případně mu přiřadit jinou roli) – volba je dostupná pod šipkou a je dobré vědět, že nově přidaného správce nemůžete udělat vlastníkem dříve, než za jeden den po přidání. Což je docela dobrá a logická ochrana proti neplechám, které by někdo mohl chtít páchat.

TIP: Pamatujte na to, že pokud odejdete ze stránky  kde jste správce, tak je dobré mít jistotu, že ostatní správci jsou „živí“. Jako vlastník (owner) odejít nemůžete – vlastníka má Stránka jenom jednoho. Musíte tedy převést vlastnictví na jiného správce.

Advertisements