TIP#191: Jaký je rozdíl mezi skrytím, ukončením sledování, ukončením přátelstvím a blokováním na Facebooku

Probírat věci okolo soukromí na Facebooku budeme ještě dlouho, takže je další menší tip, který vám vysvětlí tu záhadu jménem blokování, skrývání a sledování. Trochu souvisí s řadou jiných tipů, ale hodně s Průvodcem soukromím na Facebooku ale ještě více s Zbavení se otravných přátel na Facebooku je jednoduché, stačí je přestat sledovat. A vlastně ještě doporučím Blokovat nebo tlumit na Twitteru? A jak zacházet s otravnými lidmi? Experiment Amnestie!, protože to se také hodně hodí k tématu.

Facebook, předpokládejme že víte, léta fungoval na klasickém principu navazování vazeb s „kontakty“ v podobě označované jako přátelství (firendship). Pokud jste chtěli někoho sledovat, vidět co píše, vidět co má na profilu, tak jste ho zažádali o přátelství a on musel (a stále musí) toto přátelství potvrdit. Čímž zároveň začal vidět co na Facebooku děláte vy.

Mnohem později zavedl ještě Facebook sledování (follow), kdy je možné začít kohokoliv sledovat a tím vidět všechno co píše jako veřejné. Sledování se neschvaluje, ale také se mu nedá zabránit (jediná možnost je sledovaného zablokovat). Vy sami se o tom kdo vás sleduje nic dozvídat nebudete. Stejný princip, tedy sledování funguje na Stránky, tedy v zásadě firemní profily.

TIP: Vše co potřebujete vědět o blokování a tlumení na Twitteru vysvětluje totéž, ale pro Twitter.  Takže pokud vás to zajímá pro jinou sociální síť, račte si počíst jinde.

Facebook následně nabízí řadu možností jak se vypořádat s někým (něčím) co vás obtěžuje, otravuje, píše nesmysly, které nechcete už vidět, komentuje vám příspěvky (napadá vás, atd). A je dobré vědět jak ty jednotlivé možnosti fungují.

Skryti (hide, nově ukončení sledování) je jednoduchá cesta jak přestat vidět příspěvky  (ať už člověka, kde to ale nahrazuje ukončení sledování, nebo Stránky) a nezrušit vazbu (přátelství či sledování). Ten druhý se o ničem takovém nedozví a vy už pravděpodobně zapomenete, že jste něco takového udělali a už nikdy od dotyčného či dotyčné neuvidíte. Tedy, to je dobré vědět, až na případné komentáře či přímé zprávy (což je i Facebook Messenger) – protože tohle jim nezabrání. Tady ale pozor, Facebook původní skrývání (hide) převedl většinou na ukončení sledování – a skrytí u jednotlivého příspěvku jenom slouží pro algoritmy Facebooku, které pak takto označované příspěvky méně ukazují.

Přestat sledovat nahradilo původní skrytí uživatele. Ukončení sledování (v podstatě unfollow) ponechá aktivní jakoukoliv vazbu máte, ale Facebook vám přestane ukazovat příspěvky, které daný profil tvoří. Vzhledem k tomu, jak málo příspěvků vám Facebook ukazuje, je to stejně docela legrace. Tady také platí, že vám onen člověk stále může psát přímé zprávy, komentovat pod vašimi příspěvky (nic mu nebrání vás sledovat či chodit na váš profil), atd.

TIP: Nezapomeňte, že řídit to co kdo vidí je možné přes seznamy, což určitě je jeden z dalších plánovaných tipů.

Ukončení přátelství nebo ukončení fanouškovství Stránky (ale také vystoupení ze Skupiny) prostě zruší přátelskou či fanouškovskou vazbu. U přátelství přestane i ten druhý vidět vaše příspěvky a informace z vašeho profilu (které nejsou veřejné). A tady vás určitě bude zajímat Jak zjistím kdo mě odstranil z přátel na Facebooku?. Konec přátelství stále nijak nebrání psaní komentářů pod vašimi příspěvky (pokud jsou veřejné a máte toto povoleno) nebo psaní přímých zpráv (ty budou případně končit v Ostatní/Other složce,).

Odebrat z přátel, přestat sledovat i zablokovat najdete na profilu konkrétního člověka.
Odebrat z přátel, přestat sledovat i zablokovat najdete na profilu konkrétního člověka.

Zablokovat někoho je řešení, které znemožní dotyčnému či dotyčné aby vůbec viděli váš profil, aby vám mohli cokoliv psát, aby mohli cokoliv komentovat pod vašimi příspěvky, ale také neuvidí vaše případné komentáře pod příspěvky jiný. Stejně tak na tom ale budete vy. Prostě se vzájemně stanete neviditelnými.

TIP: Seznam zablokovaných najdete v Nastavení účtu pod Blokování, je tam ještě řada dalších užitečných a důležitých nastavení, takže si to případně prostudujte.  Pokud se ptáte kde je seznam toho co jste skryli (přestali sledovat), tak není. Musíte vždy jít na konkrétní profil a řešit to tam. Viz hlavně  Jak odstranit zablokování někoho na Facebooku? 

Facebook - správa blokování

Omezit můžete přátele, tak aby viděli z vašich příspěvků jenom ty, které jsou veřejné. Umožní vám to ponechat si je v přátelích. Tohle se mimochodem nastavuje právě ve výše uvedením nastavení Blokování

Mimochodem, Facebook těmi sledováními a přáteli vyrobil trochu zmatek, protože tím že se stanete přáteli se zároveň zařídí sledování (follow). Po ukončení přátelství zůstává sledování (což ale umožní vidět jenom veřejné příspěvky).

Měli byste také vědět, že poku blokování používáte jak ochranu před stalkingem, šmírování, obtěžováním, kyberšikanou, svým bývalým či bývalou, tak je to pomoc jenom částečná. Stále totiž může dotyčný použít jiný účet na Facebooku a vidět vaše veřejné příspěvky i váš profil, stejně jako vaše komentáře jinde na Facebokou. A při vaší nepozornosti se může dostat i do vašich přátel.

U Stránky je velmi podobné menu.
U Stránky je velmi podobné menu.

Poznámka na konec? Tenhle tip se ještě později dočká revize, takže pokud vám to připadá nejasné, tak je to možná správný pocit. Musím to nechat trochu uležet a zkusit to později trochu aktualizovat.